TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Yıldırım: “Enflasyon Sadece Kârı Değil İşi De Eritiyor”
Türkiye’de güçlü etkileri olan bir ekonomik sıkılaştırma programı izlendiğini söyleyen TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Yıldırım, “Finansmana erişiminin zorlaşması ve finansman maliyetinin yükselmesi nedeni ile iş dünyası zorlanıyor. Tüm bu sorunların ana nedeni enflasyon. Enflasyon sadece kârlılığı değil işi de eritiyor. Sabırlı olmalıyız” dedi.
Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Yıldırım, küresel ekonomiyle birlikte Türkiye ekonomisinin de zorlu bir sınav verdiğini söyledi. Enflasyonu soğutma adına oldukça güçlü etkileri olan bir sıkılaştırma programı yürütüldüğünü dile getiren Yıldırım, “Elbette etkileri gecikmeli geliyor ve doğal olarak verilere gecikmeli yansıyor. Ancak devam eden sıkılaştırma programının iç talebi yavaşlatıcı etkileri son birkaç aydır daha belirgin hale gelmiş durumda. Özellikle yüksek mevduat faizlerinin yatırım ve tasarruf alışkanlıklarını oldukça belirgin bir şekilde değiştirdiğini görüyoruz. Yüksek enflasyon ve faiz sadece kârlılığı değil işi de eritiyor” dedi.
En büyük sorun işletme sermayesi yetersizliği
Yıldırım, iç talebin daha da daralacağına işaret etti. Bazı iş insanlarının finansmana erişiminin zorlaşması ve finansman maliyetinin yükselmesi nedeni ile zorlandığını kaydeden Yıldırım, bu dönemde iş verimliliklerinin ve özellikle ihracatçılarda kapasite kullanım oranlarının düştüğüne işaret ederek “Tüm bu sorunların ana nedeninin de enflasyon olduğunu unutmamak gerekiyor. Enflasyonun tek haneye düşmesi konusunda biraz daha sabırlı olmalıyız” diye konuştu.
Sektörel teşvik mekanizması kurulmalı
Türkiye’deki işletmelerin yüzde 98’inden fazlasının KOBİ niteliğinde olduğunu ve çoğunun işletme sermayesi de dahil banka kredisine ihtiyaç duyduğunu ifade eden Yıldırım, “Bu bakımdan kredi maliyetlerindeki artış, finansman maliyetlerini yukarı çekiyor. Bizim gibi üyelerini sürekli bilgilendiren ve yönlendirilen organizasyonlara üye olan işletmelerimiz sürece hazırlıksız yakalanmadılar. Üyelerimiz de süreçten etkileniyorlar; ancak çok önceden tedbir alarak ciddi hazırlık yaptıkları için görece olarak daha az risk taşıyorlar” dedi. Türkiye en büyük sorunu net işletme sermayesi yetersizliği olarak gösteren Yıldırım, tekstil ve hazır giyim gibi yoğun emek yoğun sektörlerin esas problemi ihracatta kur baskısı nedeni ile yaşadıklarını belirtti.
Türkiye’de farklı alanlarda birçok teşvik verildiğini anlatan Yıldırım, “Ancak, özellikle küçük işletmelerin birçoğu yeterli bilgi sahibi olmadığı için bu teşviklerden faydalanamıyorlar. Bunun yanı sıra; mevzuattaki iş yükü nedeniyle de bu teşviklerden yararlanması zorlaşıyor. Ancak bu mevzuatları yakından takip eden veya profesyonel destek alarak ilerleyen üyelerimizin bu teşviklerden ciddi bir şekilde faydalandıklarını da biliyoruz. Ancak daha kat etmemiz gereken mesafe olduğu da aşikar” dedi. Ekonomik krizden çıkışın yolunun üretim ve ihracattan geçtiğini vurgulayan Yıldırım’a göre, teşviklerin genel olarak değil, mutlaka sektörel ve bölgesel olarak yapılandırılması gerekiyor. Öncelikli sektörlerin belirlenmesi ve buna göre desteklenmesi kaynakların daha verimli kullanılmasını da sağlayacak.
Gerekirse iskonto yapılıp alacaklar tahsil edilmeli
Birçok işletmenin piyasadan alacaklarını tahsil etmesi noktasında sıkıntılar oluşmaya başladığına da dikkat çeken Yıldırım, “Gerekirse iskontoya gidip alacaklar bir an önce tahsil edilmeli” önerisinde bulundu. Yıldırım, şunları söyledi: “Örneğin; biz uzun süreden bu yana sabah raporlarımızda alacaklarını tahsil etmelerine yönelik ciddi uyarılarda bulunduk. Diğer yandan alacak sigortası gibi mekanizmalar da var. Yani bu sadece regülatörlerle de yürüyecek bir süreç değil. Türkiye’de ticaret mahkemelerinin ihtisaslaşması ve yargılama süreçlerinin kısalması konusunu gündeme almak lazım. Bazı durumlarda borçlu borcunu enflasyona yedirip alacaklıyı ciddi şekilde mağdur edebiliyor.”
Türkiye’nin en temel sorununun enflasyon olduğunu tekrar vurgulayan Gürkan Yıldırım, “Bunu mutlaka kalıcı bir şekilde çözmek zorundayız. Bunun yanı sıra kronik bir cari açık meselemiz var. Bunu çözmek ise daha uzun süreli bir mesele. Sanayinin yüksek katma değerli üretim altyapısına hızla dönüştürülmesi lazım. Tekstil de dahil olmak üzere sektörlerinin verimliliğini gözden geçirmemiz lazım. Sihirli bir değnek, tek bir formül yok” ifadelerini kullandı. Yıldırım, bunun için de topyekün sektör verimliliği çalışması ve şirketlerin ne kadar borçlanabileceğinin denetlenmesi gerektiğini vurguladı.
“2 trilyon dolarlık pazar için federasyon kuruyoruz”
“Türk Devletleri Federasyonu kurmak çalışıyoruz. Zor bir yer ama 300 milyondan fazla nüfusu, 2 trilyon dolardan fazla pazar hacmi var. Bu amaçla Türkiye, Azerbaycan, Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan, Türkmenistan ve Macaristan’ı içine alan bu coğrafyada her ülkeden bizim gibi bir STK ile organize olup Türk Devletleri Federasyonu’nu kurmak için 4-5 aydır yoğun çalışıyoruz. Sene sonuna kadar bu federasyonu oluşturacağız. Üyelerimizin ve genç girişimci iş insanlarımızın bölgeye ilgisini çekmek için bir dizi projeyi hayata geçireceğiz. Türk Devletleri Teşkilatı’na üye ülkelerden de ülkemize yatırım çekmek ana hedeflerimiz arasında yer alıyor. Başta enerji olmak üzere, savunma sanayi, inşaat, teknoloji, hizmet gibi birçok sektörde ciddi iş birlikleri yapabiliriz.”
TÜGİAD üyeleri 70 milyar dolarlık iş hacmi yarattı
Türkiye genelinde yaklaşık 400’ü asil olmak üzere, bini aşkın üyesi, 60’tan fazla sektör temsilcisi bulunan TÜGİAD, ülke ekonomisine 600 binin üzerinde istihdam sağlıyor. 100’den fazla ülkeye ihracat yapan TÜGİAD üyeleri. yıllık 35 milyar dolar ihracat ile toplamda yaklaşık 70 milyar dolarlık bir ticaret hacmine sahip. Üye 18 firma ile 2023 İSO 500 listesinde yer alan derneğin genel merkez İstanbul’da. Bunun yanında dışında, Bursa, İzmir ve Eskişehir illerinde de şubeleri bulunuyor. TÜGİAD’ın yurtdışında da Çin’in yanı sıra Türk devletleri, Avrupa, Afrika, Amerika’da da şube açmak için çalışmaları sürüyor.
“Çinli firmalar yatırım için gelecek”
“Dünyada 7 kıtada şubeleşeceğiz. Çin’i tamamladık. İlk yurt dışı şubemizi Pekin’de açacağız. Çin’deki muhatabımız 150 tane üyesi olan bir STK. Bu üyelerin tamamı da Unicorn. Eylül ya da ekim ayında Pekin’de TÜGİAD China Center’ı açacağız. Başlıca sektörümüz ise enerji olacak. Biz en büyük 25 enerji firmamızın çalışmasını yaptık, paylaştık. Görüşmelere başlandı.
Yenilenebilir enerjideki yeni teknolojiler, enerji batarya depolama ya da daha ileri teknolojiler, paneller gibi birçok konuda iş birliği imkanları olacak. Ayrıca Çinli firmaların yatırım ve ortaklık için ülkemize gelmesi de söz konusu. Çin’deki muhatabımız ’2 bine yakın Çinli firmayı ülkenize getiririz. Bu firmaların Türkiye’de kime distribütörlük vereceği, kiminle çalışması gerektiği, kiminle ortaklık yapacağı konusunda mihmandarlığını yaparsanız, bu konuda biz iş birliğine hazırız’ diyor. Hatta sermaye de getirebilecekler.”
Küresel değişim ve iş birliğini hızlandırmak için her yıl dünyanın en iyi genç girişimcilerini bir araya getiren G20 Genç Girişimciler İttifakı’nın (G20 YEA) 2023 Zirvesi’nde, Türkiye’yi TÜGİAD temsil ediyor. Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de 13-15 Temmuz tarihleri arasında yapılacak zirve; sürdürülebilirlik ana temasıyla toplanıyor.
G20 ülkelerindeki genç girişimcileri temsil eden sivil toplum kuruluşlarının buluştuğu zirveye Nazlı Fatma Gülel, Tarık Sönmez, Ezgi Buse Mumay, Nice Günaydın ve Melik Rupen Mıhçıyan’dan oluşan beş kişilik bir heyetle katıldıklarını belirten Türkiye Genç İş insanları Derneği (TÜGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Yıldırım, “Binlerce genç girişimciyi temsil eden G20 YEA, her yıl düzenlediği zirvelerde ele aldığı ve mutabakata vardığı önerilerini G20 liderlerine iletir. Sürdürülebilir büyüme, ekonomik yenilenme, iş yaratma, girişimciliği ve yenilikçiliği destekleyen bu önerilerin, hükümetler tarafından uygulamaya konulması için de çaba sarfeder. Biz de ülkemizdeki genç girişimcilerin sorunlarını ve beklentilerini burada yansıtarak küresel çözüme ulaşma konusunda gayret gösteriyoruz” dedi.
Yeni dünya düzeninde genç girişimcilere her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu belirten Yıldırım, girişimcilerin önünü açacak bir ortam hazırlanması konusuna hükümetlere büyük sorumluluk düştüğüne vurgu yaptı. Gürkan Yıldırım, Türkiye’deki genç girişimcilerin sesi olan TÜGİAD’ın hayata geçireceği projelerle girişimcileri yönlendirirken, kamu yönetimine de destek olmayı sürdüreceğini sözlerine ekledi.
Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Yıldırım, Merkez Bankası’nın faiz artırım kararını değerlendirdi. Uzun süredir ilk kez politika faiz oranının artırılmasının piyasalara verdiği sinyal etkisinin oldukça önemli olduğunu belirten Yıldırım şunları söyledi:
“Bilindiği üzere Merkez Bankası Para Politikası Kurulu 27 ay sonra ilk kez politika faizini artırarak bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8,5’ten, yüzde 15’e yükseltti. Her ne kadar söz konusu faiz artışı piyasa beklentilerinin altında bir oranda olsa da Merkez Bankası’nın faiz artışı yaparak piyasalara verdiği sinyal etkisinin oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz.
Ayrıca karar metninde vurgulanan “parasal sıkılaştırma sürecinin başlaması” şeklindeki ifadeden önümüzdeki aylarda faiz artışlarının devam edeceğine ilişkin verilen mesajın da piyasalar üzerinde olumlu etkisi olacağını değerlendiriyoruz.
İş dünyası olarak bir an önce bir yandan fiyat istikrarı ve finansal istikrarın tesisi diğer yandan da bankacılık sektörüne yönelik uygulanan regülasyonlar neticesinde durma noktasına gelen kredi kanalının yeniden açılması konusunun önemini bir kere daha vurgulamak istiyoruz.
Önümüzdeki dönemde istihdam, üretim, yatırım ve nihayet ihracatta ihtiyaç duyulan finansmana erişimin sağlanabilmesi için de gerekli adımların vakit geçmeden atılması işletmelerimiz açısından hayati önem taşımaktadır.
Bankalarla olan ilişkilerimizde bizlere zorlayan regülasyonların sadeleştirilmesi konusu en az finansmana erişim ve finansman maliyeti kadar önemli bir konudur.”
TÜGİAD’ın yeni Başkanı Gürkan Yıldırım oldu
Türkiye Genç İş İnsanları Derneği’nin (TÜGİAD) 19. Olağan Genel Kurul Toplantısı İstanbul’da gerçekleştirildi. Yeni dönemde yönetim ve diğer kurullarda görev alacak isimlerin belirlendiği seçimlere tek liste ile giren Gürkan Yıldırım, TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı oldu. Seçim kampanyasındaki ileriye dönük hedefleri ve birleştirici mesajlarıyla dikkat çeken Gürkan Yıldırım yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılında Cumhuriyetimizi daha güçlü kılmak ve gençlerin gücünü artırmak için aday olduğunu vurguladı
“TÜGİAD’a sahip çıkmalı ve büyümeliyiz”
Dünyanın bir dönüşüm sürecinden geçtiğine ve Türkiye’nin dönüşüme uyum için artık çok az zamanının kaldığına işaret eden Gürkan Yıldırım “Gerçeklik sonrası zamandayız. Teknoloji destekli yeni kapitalizm tüm ülkeleri tehdit ediyor. İnsanlar köklerini ve geleceğini arıyor. Geleceği birlikte inşa etmemiz gerekiyor. Zaman, daha fazla beraber çalışmayı gerektiriyor. Yeni nesil kolektif çalışabilmeli. Çünkü yeni dönem, ortak hareket edene fırsatlar sunuyor. TÜGİAD olarak şeffaf bir yönetim anlayışıyla, tüm fikirlere açık ve hiçbir ideolojinin baskısı altında kalmadan ilerlemeliyiz. Dünya çapında yaşanan enerji krizi, iklim krizi ve yeşil dönüşüm gibi çok önemli konu başlıklarında bizlere çok iş düşüyor. Genciz, bununla övünüyor ve katma değer yaratmaya çalışıyoruz. TÜGİAD’a sahip çıkmalı ve büyümeliyiz” diye konuştu.
Genel Kurullarımız adeta düğün gibidir
Konuşmasında TÜGİAD Genel Kurullarının adeta bir “düğün” havasında geçtiğini söyleyen Yıldırım, “TÜGİAD bana hep tutku oldu. Derneğimizin tüm kılcal damarlarında görev aldım. Hiçbir zaman TÜGİAD üzerinden bir yerlere gelmek için uğraşmadım. Özümdeki gibi kaldım. TÜGİAD bizim işimiz değil tutkumuzdur. Türkiye sevdamızın yansımasıdır” dedi.
Eski başkanlara teşekkür
TÜGİAD’ın fabrika ayarlarına dönmesi gerektiğini de vurgulayan Başkan Gürkan Yıldırım, “Arkadaşlarımla birlikte bu amaç için yola çıktım. Birlikte çalışarak hedeflerimize ulaşacağız. Bugüne kadar emeği geçen tüm başkanlarımıza ve üyelerimize en içten dileklerimi ve teşekkürlerimi sunuyorum. Kazanan TÜGİAD oldu, hayırlı olsun” diye konuştu.
Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Yıldırım, başta Almanya olmak üzere AB ülkelerinin Türk vatandaşlarına uyguladığı vize kısıtlamaları üzerine bir açıklama yaptı. Uygulamalar nedeniyle Türk iş dünyasının AB pazarında sıkıntı yaşadığına diket çeken Yıldırım şunları söyledi:
”AB ülkelerinin son dönemlerde Türk vatandaşlarına uyguladığı vize politikası, iş dünyası açısından da büyük sıkıntı yaratmaya devam ediyor. Randevu sürelerini uzun zamana yayılmasıyla başlayan ve ret oranlarının her gün arttığı vize sorununda son olarak Almanya’nın vize başvurularına verilen ret yanıtına itiraz süresini askıya alması, AB ile Gümrük Birliği Anlaşması bulunan Türk iş dünyası için haksız rekabet ortamı oluşturmaktadır.
Pandemi sonrası artan seyahat taleplerin oluşturduğu sıkışıklığın neden olduğu belirtilen bu uygulama, Firmalarımıza uluslararası ticarette uygulanan bir tarife dışı engel haline geldi. Firmalarımızı zor duruma sokan bu durumun bir an önce sonlandırılması gerekmektedir.
İhracatımızın yarısından fazlasını gerçekleştirdiğimiz AB ülkelerinde yatırımlarımız da önemli boyutta. Bu ülkelere ürünlerimiz serbestçe girebilirken, uygulanan vize engeli nedeniyle iş insanlarımız maalesef girmekte zorlanıyor. Müşterileri ile toplantılara katılamıyor. Özellikle fuar dönemlerinde sıkıntının boyutu daha da artıyor. Fuarlara katılan Türk firmaları, standlarını açacak görevlilerini dahi gönderemiyorlar. Ekonomik anlamda ülkemize sıkıntı yaratacak bu durumun ortadan kaldırılması için hükümetler nezdinde atılan adımları hızlandırmasını bekliyoruz.
Dünya genelindeki genç iş insanlarını bir araya getiren ve aldıkları kararları G20 hükümetlerine tavsiye olarak ileten G20 YEA’nın 2023 Zirvesi, temmuz ayında Yeni Delhi’de gerçekleştirilecek. Ülkemizi TÜGİAD’ın temsil ettiği bu zirvede konuyu gündeme getireceğiz.”
1988 senesinde Brüksel de genç iş insanlarının Avrupa ve dünyadaki sesi olmak için kurulmuş, 21 ülkeden 500 binin üzerinde üyesi ile Avrupa genç girişimcilerinin resmi çatı konfederasyonu YES for Europe Başkanlığına TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Gürkan Yıldırım yeniden seçildi. (11 Ocak 2024)
TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Melih Sebastien Durmuş un başkanlığını yürüttüğü Altekma Spor Kulübü Efeler Ligi ne yükselmiştir. (19 Mart 2024)